NISSAN GTR  – Όνειρο ή Εφιάλτης ?

Μοιραστείτε το

Να μιλήσουμε αντικειμενικά, ή ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Οι περισσότεροι το λατρεύουν. ‘Άλλοι κοιμούνται με το όνειρο πως κάποια στιγμή θα το αποκτήσουν. Άλλοι το φθονούν γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να το αποκτήσουν. Και υπάρχουν και οι τυχεροί βέβαια που το έχουν ήδη αποκτήσει και το απολαμβάνουν.
Η κληρονομιά του “Godzilla” συνεχίζει μαζί μας με την έκτη γενιά του. Το λογότυπο GT-R εγγυάται επιδόσεις και καινοτομίες που όμοια τους δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον με αυτό το κόστος.

Ας δούμε λίγο μαζί καλύτερα Τι ήθελαν να «πουν τα Τζαπόνια» της Nissan με την τελευταία γενιά του GT-R (R35 το λέμε μεταξύ μας, μην το πείτε παραέξω ,οι γνώστες θα γελάνε).

GT-R
Πως άλλωστε να μην λατρεύεις έναν χειροποίητο πανίσχυρο διτούρμπινο V6 (VR38DETT) με προοπτικές χωρίς όρια (έστω τα γνωστά) ,με μία τετρακίνηση βγαλμένη από τη βιβλιοθήκη ενός Κβαντικού επιστήμονα , κουπέ αμάξωμα με χώρους για 4 άτομα , χώρο αποσκευών επαρκέστατο για μια εκδρομή με την οικογένεια (ή και όχι) και με τιμή στο 1/3 ενός μοντέλου με αντίστοιχες επιδόσεις ?
Οι περισσότεροι όμως τα γνωρίζετε αυτά. Έστω ως απλά νούμερα. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την Μετάδοση / Τετρακίνηση του GT-R.

ATTESA E-TS PRO All-Wheel Drive.
(aka Advanced Total Traction Engineering Electric Torque Split System for All-Terrain)

Η Τετρακίνηση στο GT-R επιτυγχάνεται γιατί χρησιμοποιεί μια ενημερωμένη έκδοση του 4WD συστήματος ATTESA E-TS που προϋπήρχε στα προηγούμενα GTR . (μεγάλη ιστορία και μπορώ να γράφω για ώρες, θα την καλύψουμε σε άλλο άρθρο).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως δεν έχει 3 διαφορικά αλλά 2 με υποβοήθηση από ένα πολύπλοκο σύστημα συμπλέκτη, ας το πούμε.
Multi – Plate Wet Clutch που λένε και στο χωριό μου.

Το ATTESA E-TS εδώ έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τη ιδιαίτερη διάταξη της μονάδας κιβωτίου ταχυτήτων όπου τώρα βρίσκεται δίπλα (!) στο πίσω διαφορικό του αυτοκινήτου.

Το σύστημα μετάδοσης είναι μοναδικό στο είδος του , χρησιμοποιώντας δύο άξονες κίνησης κάτω από την κεντρική (νοητή ) γραμμή του οχήματος. Ο κύριος στη μέση του πατώματος να δίνει την ισχύ στους πίσω τροχούς και ένας δευτερεύοντας άξονας κίνησης να τρέχει από δεξιά του κύριου άξονα, ο οποίος στέλνει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς.

Αναφορικά εδώ να πούμε πως το πίσω διαφορικό είναι 1,5 δρόμων περιορισμένης ολίσθησης (1,5way Lsd). Το εμπρός διαφορικό είναι ελεύθερο , όμως η κίνηση των τροχών υπολογίζεται από την μονάδα και ανάλογα με τις ανάγκες αυτό συμπεριφέρεται ως ¨μπλοκέ¨, με τις απαραίτητες υποδείξεις από την κεντρική μονάδα.

Κουλό ???
Ναι . Το GT-R έχει το σαζμάν κοντά στον πίσω άξονα.
Γιατί ???
Weight Distribution bro.

Η Nissan δεν έμεινε μόνο εκεί.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συστήματα ATTESA που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη μηχανική ανάδραση και αντίδραση, στο τελευταίο GT-R η κεντρική μονάδα τους ATTESA χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς αισθητήρες και υδραυλικά ενεργοποιούμενους συμπλέκτες ανάλογα με διάφορους παραμέτρους.

Όπως:

• Ταχύτητα Οχήματος
• Πλευρική Επιτάχυνση
• Γωνία τιμονιού
• Ολισθηρότητα ελαστικού
• Επιφάνειας εδάφους , εάν είναι ολισθηρό, υψομετρικές διαφορές με τους υπόλοιπους τροχούς κτλ, κτλ. …..

και το καλύτερο για το τέλος

YAW Rate Intergrated Multi – Plate Wet Clutch . Predicted Vs Actual. (Πρόγνωση VS Πραγματικότητα)

Εδώ είναι το «τράνσφερ» (ας το πούμε που δεν είναι αλλά και είναι) μαζί με τον υπολογιστή ATTESA E-TS με τον χρυσό αλγόριθμο πίσω από όλα.

Το σύστημα ελέγχου ανάδρασης ταχύτητας εκτροπής κύλισης (ξαναδιάβασέ το για να το νιώσεις), που διαχειρίζεται υπέροχα τη γωνία ολίσθησης του οχήματος σε όλο το φάσμα της δύναμης και γωνίας /κλίσης. Α ναι. ΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ.

Επεμβαίνει και διαχωρίζει την ροπή εμπρός-πίσω.

Μπορεί να πάει από το 2) : 98 (fwd : rwd) σε ακραία επιτάχυνση και να φτάσει έως το μέγιστο 50 : 50 (fwd/ rwd) .

Προσωπικά το θεωρώ Το μηχανολογικό επίτευγμα της προηγούμενης 10ετίας από τη Nissan. κορυφαίο παιδιά. Σε όλα.

Αλλά…αυτό. Έτσι ηλεκτρονικά. Σε όλα…

Ας μιλήσουμε σαν βενζινοκέφαλοι τώρα , γιατί αυτό είμαστε εδώ που είμαστε.
Δεν θα ασχοληθώ με το να κρίνω τα κόστη συντήρησης.
Ένα Evo IX π.χ. κοστίζει κοντά τα ίδια με την ιδία χρήση…(αναλογικά με τη διαφορά στους κυλίνδρους τους).

Θα ασχοληθώ με την έλλειψη οδηγικής ανταπόκρισης.

Όχι σαν αποτέλεσμα, αλλά σαν κίνηση.
Όλα γίνονται για σένα , πριν από σένα , για σένα , για το καλύτερο του εσένα , κτλ, κτλ.

Ναι μπορεί να είναι το καλύτερο παντού “στα κυβικά του”.

Ναι όντως τα “μηχανήματα” κ οι αισθητήρες θα σε σώσουν σε μια χαζή τιμονιά σου….

Αλλά ρε φίλε την γεύση της δικιάς σου κίνησης , δεν θα την έχεις γευτεί. Όποια και να είναι αυτή. Σωστή ή λάθος. Ό,τι και όπως.
Γλυκιά? Πικρή? Ανάμεικτη με λίγο αλμυροξινοφρουτοεξωτικογιατιδιαβαζειςακομασεεχωσκαλωσειεπεςτηναληθεια)

Κατάλαβες τι θέλω να πω . που είναι ή «βρώμικη» και αφιλτράριστη οδήγηση?

Θα παρκάρεις , θα κατέβεις και θα το κοιτάξεις.
Ναι θα το θαυμάσεις.
Και το GTR & εσένα που το έχεις.
Και ΜΠΡΑΒΟ σου, μέσα από την καρδιά μου.

Ξέρω όμως ότι αν είσαι πραγματικός βενζινοκέφαλος και έχεις την οικονομική δυνατότητα, ελπίζω να έχεις και έναν στριφτερό «δικαστή» πίσω στο σπίτι. Έστω στο εύχομαι.
Μπορεί και όχι…

Τελικά είναι όνειρο ή εφιάλτης ???
Ποιος είμαι όμως εγώ να το κρίνω?
Άλλος ένας ρομαντικός.

Προσωπικά το θεωρώ ΤΟ υπέρτατο μηχανολογικό και αυτοκινητιστικό επίτευμα της προηγούμενης 10ετίας από Nissan . Κορυφαίο παιδιά. Σε όλα.
Το λατρεμένο αυτό μοντέλο καθώς και οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορεί να τυπωθεί ή να σταμπαριστεί σε φούτερ, t-shirt, Polo κτλ με την εγγύση ποιότητας του Stampariseto

https://www.facebook.com/stampariseto

  • Χωρία σχόλια ακόμα
  • Προσθέστε ένα σχόλιο

    Τελευταία Άρθρα

    Follow Us